A hejőcsabai cementgyár beindításának nemzetgazdasági és ágazati jelentősége


A cement stratégiai termék, mivel a nemzetgazdaság fejlődése szempontjából az építési tevékenység meghatározó és ennek jellemző és szükséges építőanyaga a cement. Célunk az országos átlagnál rosszabb helyzetben lévő régióban, a négy éve nem működő Hejőcsabai Cementgyár újraindítása, 344 új munkahely megteremtése és a gyár évi 1,8 M t-ás termelőkapacitása alapján elvárható belföldi piaci részesedés elérése. A külföldi érdekeket szolgáló cementmonopólium felszámolása, a meghatározó magyar tulajdonú cementipar létrehozása és közreműködés a meghatározó magyar tulajdonú építőipar  kialakításában. Nemzetgazdasági érdek, hogy az évi 1,3 M t. import cement behozatalt, ami a magyarországi cementfelhasználás közel 50%-át teszi ki, a HCM 1890 Kft. Hejőcsabai Gyárában legyártott cementtermékekkel váltsuk ki, mivel a Magyarországon cementgyártó kapacitással rendelkező multinacionális társaságok a jelentős kihasználatlan kapacitásaik ellenére sem tettek intézkedéseket az import kiváltására.

A Hejőcsabai Cementgyár beindítása esetén a jelenlegi 50%-os import hányad 10% körüli szintre csökken.

Az import cement kiváltásának nemzetgazdasági eredménye, haszna:

 

  1.  a térségi cementgyártási ipari kultúra megőrzése
  2.  a költségvetés többlet adóbevételhez jut
  3.  munkahelyteremtés
  4.  a fenntarthatóság szempontjából környezetvédelmi hozadéka, hogy más hazai iparágak mellékterméki és hulladékai REAgipsz, pernye, kohósalak, acélsalak, RDF) felhasználásával 565- 965 E t-val csökken ezen anyagok felhalmozódása, környezetkárosító hatása.

 

A HCM 1890 Kft. 344 fős tervezett létszámán felül a beszállítói, fuvarozói, gépészeti és villamos szerelési tevékenység igénybevétele mintegy 600 fő külsős munkaerőnek nyújt munkát.

A HCM 1890 Kft. célja a magyarországi építőipari vállalatok részéről jelentkező igények alapján, Magyarországon nem gyártott és forgalmazott új cement típusok bevezetésével komplex, a piaci igényeket lefedő cementtermék portfólió kialakítása.

Társaságunk személyi és műszaki adottságai, K+F elkötelezettsége és a működtetett cementgyártási technológia együtt alkalmas a magyar építőipar speciális igényeinek megfelelő cementtermékek kifejlesztésére és gyártására.

Az ismertetett tények és kialakult helyzet egyértelművé teszi a teljes egészében magyar magántulajdonú HCM 1890 Kft. által működtetett Hejőcsabai Cementgyár beindításának nemzetgazdasági és ágazati szükségességét, mely a térségben teljesen új piaci  versenyhelyzetet eredményezve szolgálja hazánk érdekeit.