A magyar cementiparban bekövetkezett változások


A magyar cementipar privatizációjának végeredményeként 1994 évben a működő 5 cementgyárból négy külföldi, egy pedig magyar magánszemélyek tulajdonába került. Két külföldi multinacionális cementkonszern az 1989-es részleges, úgynevezett spontán privatizációban monopolhelyzetbe került a magyar cementtermelés területén. Ennek megőrzése érdekében LafargeHolcim konszern (értsd a jogelődeit és leányvállalatait is) megakadályozta a magyar tulajdonosok birtokba lépését a Hejőcsabai Cementgyárban és így az egész magyar cementipar továbbra is a külföldiek befolyása alatt maradt:

HeidelbergCement:

  • Váci Cementgyár (DCM)
  • Beremendi Cementgyár (BCM)

LafargeHolcim:

  • Lábatlani Cementgyár (LCM)
  • Hejőcsabai /Miskolc/ Cementgyár (HCM)

HeidelbergCement – LafargeHolcim (50-50%):

  • Bélapátfalvai Cementgyár (BÉCEM)

Ez a tulajdonosi összetétel már akkor előre vetítette ennek a gyárnak a bezárását és lebontását.

LafargeHolcim a nagyobb nyereség elérése céljából leállította a Lábatlani és Bélapátfalvai Cementgyárat és szlovákiai és román importtal pótolta a kiesett gyártókapacitást (1,65 M t/év.).

A külföldiek cementmonopóliumának eredményeként az ugyancsak multinacionális STRABAG építőipari vállalat a kiszolgáltatottságának megszüntetésére cementgyár építéséről döntött Királyegyházán. A gyár megépítését a cementkartell csak késleltetni tudta, de megakadályozni nem. Amikor a termelés megindult, a cementnek a piacon való megjelenését úgy akadályozták meg, hogy megvették a gyárat (LafargeHolcim). Így sikerült elkerülniük, hogy a cementpiacot megzavarja egy tőlük független új gyártó. (A magyar építőipari vállalkozások versenyhátrányát eredményező Strabag-LafargeHolcim megállapodás megismerése tanulságos volna.)

A magyarok tulajdonában levő HCM 1890 Kft. (korábban Magyar Cement Kft.) 20 év pereskedés után, 2014 évben birtokba vette tulajdonát, a Hejőcsabai Cementgyárat, amely Magyarország legnagyobb kapacitású cementgyára.

A magyarországi (és regionális) cementgyártási monopóliumban érdekelt külföldi pénzügyi körök húsz év óta folyamatosan és ma is MINDENT megtesznek a független, teljes egészében magyar tulajdonosi hátterű cementgyár indulásának megakadályozására. Ennek oka, hogy

MISKOLCON A KÜLFÖLDIEK CEMENT-MONOPÓLIUMA A TÉT.